Lektion 21 - lav manuel zoom med teleobjektivet i optagelsen
   
Photoshop Elements er anvendt i billedbehandlingen.
   
   
   
   
   
Billedet herunder viser fiskeørnen ved Silkeborg Bad Kunstcenter. Der er zoomet fra 80 - 28 mm under optagelsen.


   
   
   
1:
Find det motiv du vil vælge at lave zoomeffekt på. Zoomeffekten vil sløre motivet, så det er bedst hvis det er et genkendeligt motiv, så beskueren kan se hvad det er der zoomes på.
     
Eksemplet herunder viser et af hovederne på Arnakkekilden, Silkeborg Bad Kunstcenter.   Baggrunden er en pudset mur - ikke særligt spændende eller dramatisk, men det bliver det!
                  

   
         
             
2:
Anbring dit DSLR kamera med zoomobjektiv på stativ godt og solidt - ikke skruet op med midterstangen til højdejustering - det bliver for ustabilt. Træk ikke de nederste tynde ben ud og hæng gerne nogle kilo balast i krogen under midterstangen på dit stativ.
           
3:
Nu skal du finde ud af hvor du vil starte og slutte med dit zoom. Vælg et punkt på objektivet for yderste zoom og et punkt for inderste zoom - f.eks. 80 mm og 28 mm.  Har du f.eks. et 70 - 300 mm zoomobjektiv, så prøv med  150 - 70 mm 
                 
4:
Vælg S Lukkertids prioritering og en lukkertid på et par sekunder eller mere. Det kan være svært i klart dagslys, men kameraet vil vælge en meget lille blændeåbning f.eks f 25 som ovenstående. Det kan være nødvendigt med et gråfilter (ND) for at forlænge lukkertiden.
Det er en fordel at  optage i Raw, da du har mulighed for at justere eksponeringen efter optagelsen.

   
5:
Nu trykker du udløseren ned og har nu et par sekunder til at zoome i - og drejer dit zoomobjektiv fra 80 - 28 mm, stille og roligt - og når lukkeren klikker er dit billede i kassen.

                         
6:
I efterbehandlingen tilfører du hvad der er nødvendigt, som i en almindelig optagelse, justerer lys, kontrast m.m. som du plejer at gøre.
     
Efter "fremkaldelse" ser billede sådan ud - hva behar... :o)
   

   
   
   
Jovist - man kan da også bruge den indbyggede Radial Blur i PS Elements, meeen det er ikke det samme resultat og ikke noget originalt i det. 
   
Nu drejer det sig om at komme ud i marken og finde motiver der egner sig - og afprøve med manuelle zoomeffekt på det.
Billederne herover er planlagt hjemmefra og i fantasien forestillede jeg mig effekten på dem.

   

TILBAGE