Lektion 23 - Macro og bluret baggrund
   
Photoshop Elements 6 er anvendt i billedbehandlingen
   
   
   
   
   
   
Jeg har lavet flere forsøg med dette både med kompaktkameraer og DSLR (digital spejlrefleks) og det bedste resultat opnåes med DSLR kameraet. Resultatet afhænger bl.a. af den valgte blændeåbning.

Lidt eksempler til blænde-forståelse:

f 2.8 = stor blænde-åbning (giver meget lys)

f 22  = lille blænde-åbning (giver mindre lys)

lille   f tal = stor blænde-åbning  -  giver lille dybdeskarphed  og  bluret baggrund.

stort f tal = lille  blænde-åbning  -  giver stor dybdeskarphed  f.eks. til landskaber.


Billedet herunder er optaget med Canon G9, som er et kompaktkamera. Normalt anvender man så stor en blændeåbning som muligt f.eks. f 3.5 men her var jeg nødt til at vælge mindste blændeåbning, som på de fleste kompaktkameraer er f 8, for ikke at få billedet overbelyst.
Det ville normalt give en pæn dybdeskarphed, men ikke her fordi jeg valgte macro mode og fokuserede helt tæt på is-dråben (få cm) der hænger i spindelvævet.

Så altså med kompaktkameraer vælg macro mode for at fokusere tæt på emnet. Knaldskarp i fokus og flot bluret baggrund:Canon G9 - kompaktkamera
     
Med DSLR kameraer vælger man f.eks blænde prioriteret program og største blænde-åbning f.eks. f 2.8 - f 3.5 - det kan være nødvendigt med  f 4.5 - f 5.6 der jo giver lidt større dybdeskarphed, alt efter dit motiv. Eksempelvis kræver et ansigt større dybdeskarphed end denne dråbe isvand herover.

Herunder ses 4 eksempler på dybdeskarphed ved forskellige blænde-tal:  f 2.8 - f 5.6 - f 8.0 og f 14.

Ved f 2.8 er dybdeskarpheden kun få mm - og ved f 14 er dybdeskarpheden på flere cm.

Lær dit kamera / objektiv at kende og lav selv dette eksperiment. Prøv også med en blomst ved forskellige f tal.

Kamera Sony Alpha 300 DSLR - med Tamron 90 mm macro 2.8 DI objektiv. Nærgrænsen for fokusering er her omkring 40 cm, som ses tydeligt på målebåndene herunder.
Altså betydelig større fokusafstand end med kompaktkameraet, der har en nærgrænse på ned til 1 cm. Se din manual for at finde ud af nærgrænsen for dit kamera / objektiv.


Bemærk F 2.8 med en dybdeskarphed på omkring en cm  og F 14 med en dybdeskarphed på flere cm.

 
   
   
   
Macroeksemplerne herunder er optaget med Tamron 90 mm macro 2.8, stativ, timer og blændeprioriteret. Jeg havde ventet at F8 ville give den bedste dybdeskarphed - men forbavsende nok er det F5.6 der tegner bedst i det hele taget. Pudsigt at dybdeskarpheden er bedre på F5.6 end på F14.... men husk det fortæller kun noget om dette objektiv. Lav selv denne test og find ud af hvor dit objektiv tegner bedst.
   
F2.8

     
F8

   
 
   
   
F5.6

   
F14

 
 
TILBAGE