Lektion 42 - Adobe Photoshop Elements 12
   
Tips & tricks
 
 
   
   
   
Brugerfladen i  PSE 12 er meget tiltalende. Værktøjerne lette at finde, når man lige har luret systemet og så er den hurtig i opstart ihvertfald hurtigere end min gamle version 9. For mig er der gode nyheder i den nye Elements 12, men jeg har så heller ikke oplevet version 10 og 11, da jeg ikke syntes de var pengene værd.
   
Se effecten af nogle af af nyhederne - de første med Straighten Tool, Effects og Textures, Restore Old Photo, PUzzle Effect, Picture Stack, Reflection og Cross Process er allerede på siden herunder.
   
Findes kun på Engelsk


Et tip til hvordan du billigst anskaffer dig den nye version. Da du sikkert bruger  en ældre Photoshop Elements i  forvejen, kan du nøjedes med en opgradering og den kan pt købes til kun kr. 558.-  komplet version koster omkring kr. 700.- men UPG versionen fungerer perfekt.
   
Update februar 2015
Photoshop Elements 13 er pt nyeste version i Elements og kan købes hos f.eks www.dustin.dk/‎  til kr. 545.- fuld version.  
Med værktøjet Straighten Tool kan du rette en skæv horisont og det er der ikke noget nyt i, men det nye er at i PSE 12 kan du undgå at skulle beskære billedet bagefter, for at fjerne de hvide kiler på siderne.
     

 
 
   
Modulet Expert
   

   
   
Ved ikke lige hvorfor modulet hedder Expert, det er let at gå til og vi kender jo de fleste værktøjer fra tidligere versioner, så lad dig ikke skrække af det.

Klik på værktøjet Straighten Tool i bunden af værktøjslinien i venstre side, og sæt flueben ved  Autofill Edges og træk nu en linie langs den skæve horisont - slip muse knappen og vupti så er horisonten rettet op og de tomme kiler fyldt ud. Her måtte jeg dog redigere lidt med værktøjet Spot Healing  Brush Tool, men andre opgaver har den klaret perfekt.
 
Men et glimrende værktøj selvom der måske skal efterjusteres lidt. Det optimale vil selvfølgelig være at sørge for en lige horisont i optagelsen - evt. ved guidet af hjælpelinier.
 

   
   

   
       
Modulet Qick
 

    
Her er spændende nyt i gruppen Effects,
Textures og Frames.

   
  Billedet her tilter også lidt mod højre. Det rettes nemt som       --vist ovenfor, med Straighten Tool
 
  Efter en tur i Quick modulet, Effects og Textures, ser det nu       sådan ud.
 
 
Åbn billedet i Quick modulet - klik på Effects nederst. Vælg stil. Jeg valgte Vintage, som jeg har en svaghed for. I Teksture valgte jeg Scratched. Rammen laves med et enkelt klik i Frames.
 
I Adjustments kan du justere Exponeringen, Levels, Color, Balance og sågar Sharpen og desuden Smart Fix der giver en aut. justering + 9 forskellige muligheder.
 
 

 
   
   
Modulet Guidet
   

   
   
I modulet Guidet finder du funktionen Restore Old Foto. Der bliver man virkelig guidet igenne processen med at restaurere et gammelt foto. Ikke så meget at sige om det - bare følg guiden punkt for punkt. Det gamle billede herunder fandt jeg i et gammelt album som er et halvt hundrede år gammelt. Det var virkelig en udfordring - ikke noget med et enkelt klik og så er den fixet.
   
Billedet blev rettet op med værktøjet Straighten Tool i Expert modulet. Det kan man også gøre med Crop værktøjet og så rotere markeringen til linierne passer.
Åbn herefter Guidet modulet og følg punkterne 1. 2. 3. og 4. Efter reparationerne justerede jeg Kontrast og farver i knapperne nederst.
Efterfølgende brugte jeg filteret Scratched i modulet Quick > Textures. Prøv også at eksperimentere med Frames i samme modul.
 
Rigtig god fornøjelse med Restore Old Foto.
   
   
Original skannet

   
   
Efter restaurering 
 
   
 

 
   
 
 
   
I Guidet finder du også Puzzle Effect under Photo Play   -
 

   
   
samt Picture Stack  og flere
   

 

som f.eks. Reflection


eller Out Of  Bounds...

 
   

   
 

   
 
Et jævnt pænt billede af de tre borerigge i Esbjerg havn,
 
er pludselig blevet spændende med et enkelt klik på
Cross Process i Effects
   
eller Vintage igen
 

 
eller måske Scary Movie
 
 
 
 Men prøv selv - der er 10 forskellige effekter  at lege med.
 
 
Skriv gerne et par ord i GÆSTEBOGEN hvis du har haft glæde af denne information.
   
   TILBAGE