Kristian's side...

J
eg er født i 1929 i Kampestenshuset og døbt Kristian Rud Würtz.

Det første jeg kan huske, var da jeg var 6 år. Vi skulle hjælpe til i mosen med at rejse tørv. Jeg skulle rejse 5 tusinde om dagen og det fik vi 19 øre for tusinde. Så det var en stor dagløn på 95 øre.Om foråret vendte vi strøels. Hvad vi fik for det kan jeg ikke huske, men pengene vi tjente fik vi selv til tøj, cykel og ur.

Da jeg blev 12 år, hjalp jeg til på Moselundgård, med at harve, tromle og samle kartofler op - det fik vi 1,50 kr. om dagen for, men det var for 10 timer.

Jeg var hjemme sammen med: Ove, Ernst, Anna, Lis, Stinne, Klara, Anker, Dea og Peter, så vi var tretten til middag om sommeren, for der var en der hed Jens Sørensen, som spiste middagsmad hos os når han arbejdede i tørvemosen.
Jeg kan huske der var engang han skulle op at spise, sagde Niels Ankersen til ham om han skulle op at have noget gedemælk. Så da vi fik grød, spurgte han mor om han fik gedemælk? Jamen han kunne godt få noget komælk - men da han smagte det sagde han, nej lad mig få noget gedemælk.

Vi hentede mælk på Moselundgård. Kl. 18 kom fru Iversen med pengekassen og solgte mælk til byens borgere. Det var før der kom mælkemand i Moselund.

Jeg gik i skole ved frk. Nielsen de første 2 år. derefter ved lærer Mortensen og lærer Andersen, hveranden dag fra kl. 07 - 13 om sommeren og om vinteren fra kl. 09 - 15.  Jeg gik ved lærer Mortensen de første 3 timer og 2 timer ved lærer Andersen.Vi havde 3½ km. som vi måtte gå - selv om der var en halv meter sne.

Jeg blev konfirmeret i Engesvang kirke, den 3. oktober  1942, og kom ud at tjene på landet. Jeg fik 650 kr. for et år og skulle køre mælk hver anden dag. Det var en tur på 25 km.

Det sidste år jeg tjente fik jeg 3100 kr. - det var i 1948. Derefter fik jeg kørekort til bil og motorcykel, det kostede 785 kr. Siden kørte jeg lastbil for Kruse Hansen og Aage Sørensen.

Den 29. oktober 1955 blev jeg gift med Signe - og vi bygger hus i Thorning i 1960. I 1957 bliver vi forældre til Hanne og i 1961 til Sten.

September 2004  -  Kristian Würtz
Signe mistede vi i 1999 - og Kristian den 30. marts 2013

/ Villy


TILBAGE