Tørveværker i Moselund

 

Der er skrevet meget om tørveproduktionen i Engesvang,  så det vil jeg ikke komme ind på.  Det drejer sig om tørveværker i Moselund - dog er der en interessant detalje, da der på et tidspunkt blev oprettet en fagforening. Tørvefabrikanterne kunne ikke opnå overenskomst med tørvearbejderne - og de truede derfor med at importere arbejdere  fra udlandet.

Og sådan blev det. Hvem har ikke hørt om "Polakværket" i Moselund? - hvor der fortrinsvis arbejdede folk fra Polen - enkelt , ikke?  Og det forlyder at tørvefabrikant Emil Ernst, Engesvang, hentede mange polakker til sit tørveværk - og betalte deres udgifter til rejsen - også retur.

Billeder fra Polakværket, Bisserværket, Søværket o.s.v. og arbejderne på dem søges. Link til artikel:  Tørvenes historie

Tørveværket Fønix   


 

Herunder ses arbejderne på Fønix.  Hvis nogen kender navnene     på  arbejderne,  vil jeg gerne sætte dem på.

 

Nedenunder ses tørvetoget fra Føniks. Det ligner grangiveligt et farvefoto - og det er det også. Lidt en sjældenhed her på siden. Be- mærk det rød / hvide bånd om skorstenen.

 

Dette billede har titlen "Hesteholdet" men jeg ved desværre ikke hvor det stammer fra.


 

Billederne herunder


er fra J. P. Thygesen's tørveværk.  Herover ser vi den æltede tørvemassen, blive trukket op i kassen via et transportbånd med skovle.

Herunder: Den æltede tørvemasse løber ned i vognen, klar til at blive kørt ud på liggepladsen.


Bag vognen Britta Lauersen og Markus Søgård.
   
   


Herover er det Jens Schmidt og Henry Hansen, ved transportøren til J.P.Thygesen's tørveværk.

Herunder er det Børge (med pinden) og mig der hjælper Knud Jacobsen med rep. af slæden.  Ja, vi begyndte at arbejde tideligt dengang.

Slæden som var hestetrukket, fordelte tørvedyndet i et bredt jævnt lag og bagpå slæden var  tromlen monteret, som udstykkede dyndet i tørvestørrelse.

Knud Jacobsen t.v. og Villy, Børge og J.P. Thygesen

oversigten